Coco Chanel

Za Coco Chanel kažu da joj je najbolja kreacija bila ona sama, i da je samim čudom stvarala modu prema principima koji inače vrijede samo za slikare, muzičare i pjesnike. Rođena je 19. avgusta 1883. u mjestu Somur ( Francuska ) kao jedno od šestoro djece. 

Prezime njenog oca bilo je Šasnel, ali s greškom crkvenog službenika u krštenici je upisano prezime po kom će je zapamtiti svijet.  Nakon smrti njene majke Gabriela Chanel je sa 11 godina poslna u sirotište gdje je provela narednih pet godina.

Napunivši šesnaest godina odselila se u Pariz. U početku je zaradjivala kao krojačica, ali ubrzo je počela da pjeva u kabareu  La Rotonde gdje i dobila čuveni nadimak Coco. Pjevala je jednu od udarnih pjesama na njenom repertoaru  “Qui qu’a vu Coco”.

                                               Insert iz filma "Coco before Chanel"

Iako je bila genijalna možemo sa pravom reći umjetnica, najviše je  pamte po sledećim izumima: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1924. godine, male crne haljine i Chanel odijelima koji se sastoje od suknje do koljena i sakoa.
U dvadeset i petoj godini upoznala je bogatog francuskog playboya i nasljednika osnivača velike tekstilne industrije Ettiena Balsana. Veza sa dotičnim gospodinom je za nju bila velika prekretnica kako u poslovnom tako i u emotivnom životu. Coco je vješto iskoristila poznanstva u njegovim bogataškim krugovima u kojima su žene ludjele za njenim ljupkim šeširima koje je sama izrađivala. 


Godine 1912.-te otvara svoju vlastitu trgovinu šeširima koju je nazvala “Chanel Modes”. Godine koje su uslijedile širile su sve više glas o Coco, a 1920., mademoiselle Coco Chanel postaje vodeća francuska modna dizajnerka koja će proširiti svoj modni biznis u područje visoke mode, proizvodnje parfema, tekstila, nakita i drugih modnih dodataka.

Coco Chanel zasigurno je jedna od najuticajnijih modnih dizajnera svih vremena. Bila je prva koja je uvela u modu crnu boju. Ostavila je neizbrisiv trag sa svojom poznatom malom crnom haljinom koja je postala zaštitni znak koji je kroz kratko vrijeme postao odraz jednostavnog i elegantnog stila za svaku ženu. Mala crna haljina nije imala rukave i bila je malo iznad koljena što je u to vrijeme bilo vrlo smjelo i revolucionarno. Kult male crne haljine, iako su se modeli mijenjali, prisutan je sve do danas.














Chanel look preživio je sve promjene i modne diktate. Njene kreacije su obilježile žensku modu 20-og vijeka. Chanel inovacije su bazični elementi ženske garderobe: suknje i haljine od žerseja, marama, ženska košulja, suknja s naborima, pamučna bluza-džemper, polover s visokim okvratnikom, vuneno odijelo, kaputić-blejzer, mala crna haljina, haljine bez naramenica, kabanica itd.
Coco Chanel se oduvijek smatrala ravnopravnom sa muškarcima, što je ujedno i razlog za brojne revolucionarne ideje koje se žena tog vremena nije usudila napraviti. Ženskom modnom revolucijom se takođe može smatrati Chanel kreacija jahaćih pantalona.

Coco je jednom prilikom izjavila da joj nije jasno zašto žene žele toliko stvari koje muškarci imaju, kada je jedna od stvari koje žena ima upravo muškarac. Stvorila je poslovno carstvo u vremenu kada žene nisu radile, a tada je imala  manje od četrdeset godina.

Ipak, prava istorija Chanela kao industrije započela tek 1924. godine kada je Coco sklopila ugovor s braćom Wertheimer, vlasnicima „Bourgeoisa”, već poznatim proizvođačima parfema, koji su po ugovoru pristali da finansiraju i reklamiraju legendarni parfem pod nazivom Chanel No. 5




Jedan od najvećih misterija je broj 5 u imenu parfema. Jedna od verzija glasi, Chanel je zamolila hemičara i dizajnera parfema Ernesta Beaux da napravi  "parfem koji miriše kao žena" i zvuči "ne kao ruža ili đurđevak, već kao kompozicija".  Beaux je napravio pet različitih parfema, a Coco je izabrala upravo tu zadnju, petu verziju koja je pokorila svijet. Chanel No.5 bio prvi miris koji su reklamirale sve legendarne glumice i manekenke svoga vremena.  
Video kampanja nazvana je For the First Time, Chanel te dokazuje kako je parfem Chanel No.5 bio prava revolucija u svijetu ljepote. 

Posljednje godine života provela je u švajcarskom gradu Lausanni, umrla je u 88 godini života tačnije 1971. Coco Chanel je i dalje jedna od vodećih modnih brendova na čijem čelu se danas nalazi Karl Lagerfeld.  Možemo reći da istorija prolazi i blijedi ali Chanel zauvjek ostaje.

                                                                    Chanel No.5



Mili S.

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates