Zlata vrijedno putovanje u srebrenu zemlju

Argentina (srebrena zemlja) je južnoamerička država druga po veličini na kontinentu, smještena je između Anda i Atlanskog okeana, a graniči sa Paragvajem, Bolivijom, Brazilom, Urugvajem i sa Čileom. Buenos Aires je glavni i jedan od najvećih svjetskih gradova u kojima živi više od 11 miliona stanovnika koji  se često naziva "Biser" iz Južne Amerike a srce argentiske kulture i umjetnosti. 


Ovo je vrlo elegantan i aktivan grad  sa više od dvadeset muzeja i umjetničkih galerija, vrlo moderan i dinamičan a pri tom i dalje njeguje stare tradicije i običaje. Turisti su posebno oduševljeni gostoprimstvom i toplinom mještana Buenos Aires-a koga su svojevremeno nazivali i Parizom zbog mnogobrojnih kulturnih događaja. Buenos Aires je okružen prekrasnom argentinskom prirodom, sa beskrajnim uvalama i desecima kilometara gdje se proteže duga pješčana plaža  koja se stapa sa vodama Atlanskog okeana. Ukoliko ste više ljubitelj rijeka, ovaj grad će vam pružiti neočekivanu avanturu na ušću rijeke Paraná, gdje će vas njeni otoci pozivati da se opustite. Svakako ćemo napomenuti da se vodopadi Iguazú koji se ubrajaju među najveće i najspektakularnije vodopade na svijetu nalaze na granici između brazila i argentiske provincije Misiones. Argentinci imaju čitavu mrežu panoramskih stazica od drveta koje vijugaju između vodopada, tako da možete da ih vidite izbliza, i sa svih mogućih strana. Posjetioci imaju priliku da uživaju u pogledu na vodopade, a imaju i rijetku priliku da hodaju po prašumi sličnoj kao u slivu Amazona.

Ne smijete izostaviti posjetu obližnjoj provinciji Buenos Aires-a koja će vas oduševiti seoskim običajima sa spojem sunca i mora ali i sa ponekom avanturom. Veliki rančevi na kojima se uzgajaju goveda, predivne ravnice koje se protežu dokle god vam pogled seže ali i mnogi arhitektonski stilovi, sve su to ljepote koje morate doživjeti. 
Buenos Aires je atraktivan i zavodljiv lučki grad sa prirodnim i kulturnim identitetom.  Mještani izuzetno cijene svoju evropsku baštinu, tako možete primjetiti  da mnogi  italijanski  i njemački nazivi objekata i ulica brojno nadmašuju one španske. Kako su građani intenzivno uključeni u život i kulturu, u Buenos Aires -u  se nalazi jedna od najboljih svjetskih opernih kuća, Teatro Colon koja će vas zasigurno ostaviti bez daha.

Osim svojih prirodnih ljepota Argentina je poznata po izvrsnom izboru vina. Kada su španski misionari pre pet vijekova utirali staze ispod visokih Anda, očigledno nisu mogli da utole žeđ običnom izvorskom vodom. Iz Evrope su doneli vinovu lozu, pa su u Mendozi zasadili prve vinograde. U poslednjih deset godina vinogradarstvo u Argentini intenzivno se modernizovalo, te je Argentina danas peti najveći proizvođač vina na svijetu. Ovaj grad ponudit će vam svakakve mogućnosti za odmor od raskošnih palača, hotela sa pet zvjezdica pa sve do malih vikend kućica koje su dostupne na kratkoročni najam a naročito će odgovarati osobama koje ne borave dugo na jednom mjestu
Pored vina, Argentina svojim turistima nudi neprevaziđen tango ili „ljubavna priča u tri minuta“, kako ga mnogi nazivaju. Strastveni ples možete vidjeti na ulicama i parkovima.  Argentinski tango obilježava potpuna improvizacija odnosno "neverbalna komunikacija" dvoje ljudi.
 
Esencija tanga je u odnosu između muškarca i žene. U njihovom dodiru, kako tjelesnom, tako i duhovnom. Kao u pravoj ljubavnoj priči oba partnera moraju da nauče da osluškuju jedno drugo,  da unose svoje stilove koje će doprinjeti uzbuđenje  i nepredvidljivost samog plesa.

Svoj nastanak duguje masovnoj imigraciji koja je zadesila Argentinu u drugoj polovini 19. vijeka. Siromašni imigranti su kroz ples izražavali svoj dubok osećaj gubitka i želju da se ponovo sretnu sa ljudima i mjestima koje su ostavili za sobom.

Ipak, početkom 20. vijeka tango doživljava svjetsku ekspanziju kada su argentinski bogataši upoznali Pariz sa ovim strastvenim i zavodničkim plesom, nakon čega je tango postao internacionalni kulturni fenomen širom svjeta. Publika je vrlo brzo zavoljela ples koji je nosio sa sobom ljepote, strasti i drame života. 

Argentina je država koja u vama budi najdublje emocije a Buenos Aires grad koji će vas oboriti sa nogu.





Mili S.

Objavi komentar

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates